Hoofdstuk 1, Paragraaf 3
In uitvoering

Doel of systeem

Hoofdstuk voortgang
0% Afgerond

Doel of systeem

Doel of systeem

Een goed systeem

Het behalen van een doel is een eenmalige gebeurtenis. De weg ernaartoe is dat niet. Voor de meeste mensen is het bereiken van een doel niet hetgeen wat ze de meeste voldoening geeft, maar juist die weg ernaartoe. Een goed systeem is daarom van groot belang om tot een succesvol eindresultaat te komen.

Stel: je wilt iets nieuws aanschaffen. Je hebt wel een idee, maar je weet nog niet precies welke het gaat worden. Je droomt en fantaseert over alle mogelijkheden. Je doet er onderzoek naar: je kijkt naar wat er binnen jouw budget past, je gaat vergelijken en misschien probeer je het een keer in de winkel uit, om te kijken hoe het werkt. Je bent overtuigd! Je doet de aanschaf en je bent blij, zij het voor een tijdje.

Er zit meer plezier in het proces vooraf dan in het bereiken van het uiteindelijke doel. Wanneer je dit proces (lees: systeem) vooraf weg zou laten, is het eindresultaat minder succesvol. Je hebt dan niets geleerd en er hangt minder waarde aan het behaalde doel. Het bereiken van een doel heeft dus pas echt waarde als je er iets voor hebt moeten doen.

Doel of systeem

Om duidelijker te maken wat het verschil is tussen een doel en een systeem heb ik hier een aantal voorbeelden.

Doel

  • 20 kilo afvallen
  • Goed kunnen piano spelen
  • Een diploma halen

Systeem

  • Meer bewegen, minder eten en voldoende water drinken
  • Noten leren, dagelijks oefenen, luisteren naar pianomuziek
  • Dagelijks studeren, boeken lezen, notities doornemen

Zonder de onderdelen van het systeem leer je niet de vaardigheden die nodig zijn voor een langdurig resultaat en is het resultaat dat je behaalt minder goed. Een systeem is dus een belangrijk onderdeel van het bereiken van een doel, ongeacht welk doel dit is.