Hoofdstuk 1, Paragraaf 7
In uitvoering

Sleutel gewoontes

Hoofdstuk voortgang
0% Afgerond

Sleutel gewoontes

Sleutel gewoontes

Een gewoonte kun je zien als een sleutel tot 1 of meerdere veranderingen, zowel positief als negatief. Wanneer je de sleutel voor je negatieve gewoontes hebt gevonden, kun je ervoor zorgen dat je meerdere negatieve gewoontes kunt veranderen door ze te verminderen of zelfs uit te bannen.

Een voorbeeld kan zijn dat je iedere avond voetbal kijkt. Voetbal kijken kan natuurlijk niet zonder dat biertje. En dat biertje kan natuurlijk niet zonder die snacks of die sigaret. Als klap op de vuurpijl is al deze gezelligheid een goede reden om laat naar bed te gaan, waardoor je uiteindelijk onvoldoende slaapt.

Hetzelfde idee werkt ook voor positieve gewoontes. Een betere nachtrust zorgt ervoor dat je meer energie hebt, waardoor je deze lijn wil voortzetten en gezonder wil gaan leven. Om dat te bewerkstelligen, ga je meer bewegen, waardoor je fitter en sterker wordt en vervolgens begint af te vallen. Deze positieve veranderingen helpen je bijvoorbeeld op je werk of in je relatie, waardoor ook deze een boost kan krijgen.

Een ander voorbeeld is dat je leert koken, zodat je gezonder kunt eten om betere resultaten te behalen. Leren koken scheelt ook geld, omdat je minder uit eten gaat en/of eten laat bezorgen. Dit alles geeft je een goed gevoel, waardoor je prettiger bent in de omgang met andere mensen en je meer positieve reacties krijgt.

Het maakt niet uit waar je begint met je sleutel gewoontes. Elke gewoonte kan er een zijn. Vaak is slaap de belangrijkste sleutelgewoonte tot een gezonder en fitter leven.